DataBase Management System

Wat is een DBMS?
Een DBMS is een DataBase Management System, een programma dat gegevens in en uit een database haalt. Het bestaat uit een webpagina, een (php-)script en een database. Dit is weer te geven in volgend schema:

Wat doet de webpagina?
Gewone gebruikers snappen niks van scripts. Om te zorgen dat ze toch kunnen werken met databases maken we webpagina's. Op die webpagina's staan formulieren waar de gebruiker gegevens in kan voeren. Die waarden worden doorgestuurd naar het php-script.

Wat doet het php-scipt?
Het php-script is de verbinding van de gebruiker met de database. Het haalt de invoer op van de webpagina en vertaalt dat in begrijpbare taal voor de database. Zo haalt het php-script de gewenste gegevens uit de database. Vervolgens worden die gegevens weer doorgestuurd naar de webpagina en dus de gebruiker. Het php-script zorgt er ook voor dat de gegevens in de database terecht komen.

Wat doet de database?
Een database doet eigenlijk niks. Het bestaat uit tabellen die alle ingevoerde gegevens bevatten. Je kan een database vergelijken met een archiefkast waarin elk laatje een tabel voorstelt.

Waar dient een DBMS voor?
Zonder DBMS zijn de gegevens van een database een chaos. Het is dan gewoon een lijst van alle gegevens die er in staan. Die gegevens staan niet eens op volgorde! Met een DBMS is het ook mogelijk om niet in een keer alle informatie uit de tabel halen, maar alleen de informatie te krijgen die je wilt. Als je op deze site bijvoorbeeld alleen zoekt naar gitaristen, wordt er in de database alleen gezocht naar de gitaristen. Hierdoor is het een stuk makkelijker te zoeken naar gegevens en ben je af van de chaos aan gegevens. Het is zelfs mogelijk om de gegevens te sorteren op naam, nummer, enz.